Saturday, October 24, 2015

Resepi roti paung terengganu


Assalamualaikum

Haritu akak yang dalam pantang tu request roti paung. Waktu tu sesaje je mak ajak pegi rumah akak jap tengok baby, lepastu dye cakap 'ikaaa, rajin x? Buatkan aku roti paung, hm bestnye'. So sebagai adik soleh wa solehah (mate ke bahu) terus okayy. Then kebetulan mak ajak pegi pasaraya, k cari barang sikit, malam tu gak buat! Hehh jomm follow resepi


Resepi roti paun
Bahan bahan :
6 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu suam
3/4 cawan gula
11g yis
3 biji telur (saiz A)
1/4 cawan mentega

Cara-cara
Dalam satu bekas besar campurkan yis dan 1/2 cawan susu suam. Biarkan sepuluh minit atau sehingga keluar buih buih. Masukkan baki 1 cawan susu, gula dan telur. Kacau perlahan sampai gula agak larut. Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati. Masukkan baki tiga cawan tepung dan uli sampai tak melekat di tangan. Kalau masih melekit, tambah tepung secukupnya.

Sapu sedikit minyak pada mangkuk dan masukkan adunan ke dalam tu. Letak, lepas tu terbalikkan supaya kedua belah permukaan kena minyak. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama sejam atau sehingga adunan naik 2 kali ganda.

Bila dah naik. Tumbuk tumbuk. Lepas tu bentukkan. Masukkan ke dalam bekas yang nak bakar tu. Biarkan sampai naik lagi. Gris dengan campuran susu+telur ke atas doh dan bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 200 darjah selama 20-30 minit.


Bahan-bahan. Tepung gandum aku gantikan dgn tepung lam kotak tu, nak dapatkan hasil yang lebih gebu kekdahnye. Hee


Campurkan bahan-bahan.
Then uli dengan penuh kasih sayang


Tadaaa. Dah jadi doh.
Biarkan 1jam


Doh lepas 1jam. Kembang sekembangnya.
Then tumbuk dengan penuh perasaan benci 


Bentuk-bentukkan doh dalam bekas.
Lepastu biarkan sampai mengembang lagi.


Sapu margerin atau telur atas permukaan doh.
I pilih margerin ajer, sebab senang :D
Sedia untuk dibakar


Tinggggg. Keluar dari oven.
Siap! 
Untuk dapatkan roti yang glowing
Roti tengah panas tu, sapu permukaan roti dengan margerin again okey.
Biar berkilat gituhh


Hasil dalam roti. Gebus gebas

Best woo. Waktu dah masak ni dalam pukul 2 pagi kot, kebetulan mak terjaga tidur then jenguk aku kat dapur. Sembang-sembang 3 ketul gak habis. Hahaha. Besar okey seketul tu. Makan panas-panas syokk. Selamat mencuba okeh.

Dah~
Nanti jumpa lagi, bye



No comments:

Post a Comment

takkan bace je kot ?
meh laa komen siket :)